preloder
Oszd meg és kedveld, ha tetszett!

BRANDING
Márka vagy márkaépítés – mit jelentenek?

Fülöp Éva

2019. JANUÁR. 30

OLVASÁSI IDŐ: 9 PERC

Vállalkozóként valószínűleg találkoztál már a márka és márkaépítés szókapcsolatokkal, vagy az angol megfelelőjükkel, ami a brand és branding.

Annak ellenére, hogy elterjedt kifejezések, amiket gyakran használunk a köznyelvben is, sokak számára nehezen értelmezhetőek. Ezért szeretnénk összefoglalni a márka és márkaépítés lényegét ebben a cikkünkben.

Mi az a brand? Miért fontos márkaépítéssel foglalkozni? Hogyan kezdj neki? Ezekre a kérdésekre igyekszünk érthető módon választ adni az olvasóknak.

Mi a brand/márka? 

A brand vagy márka fogalmát két irányból közelítjük meg az érthetőség kedvéért.

Nézzük először a külvilág, piac szemszögéből: a márka egy elképzelés, ami az emberek fejében és szívében alakul ki a cégedről, termékeidről vagy szolgáltatásaidról. Szokták mondani, hogy a márka nem más, mint amit a jelenléted hiányában mondanak rólad, cégedről. A te márkádról mit mondanak a hátad mögött? Ugyanakkor egy elvárás is megfogalmazódik a vevők részéről a márka irányába. Mit várnak el a márkádtól?

A céged szemszögéből pedig a márka egy ígéret, értékek közvetítője a világ felé. A márka különbözteti meg a vállalkozásodat a hasonló célokkal, célcsoporttal rendelkező szervezetektől, vagyis a versenytársaidtól. A te márkád mit ígér? Mi az, amiért az ügyfeleid téged választanak és nem a versenytársad?

A márkát azért is bonyolult megérteni, mert olyan, mint egy személy. Egyedi, megismételhetetlen, érzések, érzelmek kapcsolhatóak hozzá. A márkát lehet szeretni, megmagyarázhatatlan módon lehet kötődni hozzá.

Gondolj csak bele, vásárlás közben, vagy egy szolgáltatás kiválasztásakor pusztán racionális érvek alapján döntesz-e? A válasz: többnyire nem. Sőt jellemző, hogy az erős, biztonságot, profizmust sugalló márkák mellett döntünk akkor is, ha tudjuk, hogy azért többet kell fizetnünk. Hogy miért? Mert a vevők jól akarnak dönteni.

Nemrég fogászatra készültem, és néhány ismerőstől véleményt kértem. Négy különböző fogorvost ajánlottak, mindenki azt javasolta, akihez ő is jár – ezzel igazolva magukat, hogy ők jól döntöttek. Biztos vagyok benne, hogy mind a négy kiváló szakember, hiszen az ismerőseim maximális megelégedettséggel beszéltek róluk.

Valahogy mégis ki kellett válasszam, hogy hová jelentkezek be, és győzött az erősebb márka: azt a fogorvosi rendelőt választottam, amelyiknek az arculati elemei kiválóságot, szakértelmet, letisztultságot, pontosságot, megnyugtató összhangot sejtettek.

Természetesen jól döntöttem én is, mert ugyanazt kaptam, amit elvártam, amit a márka ígért.

Miért fontos a márkaépítéssel foglalkozni?

Az üzleted sikeressége múlik azon, hogy mit gondol a környezeted a vállalatodról. Jellemző, hogy ha teszel érte, ha nem, kialakul egy kép az emberek fejében a cégedről. Ezt érdemes kézben tartani, és nem a véletlenre bízni, hogy a vállalatról milyen vélemény fog szájról szájra terjedni.

A márkaépítés a tudatos döntés amellett, hogy aktívan felvállalod a céged küldetését, értékeit, és ezt mind a vállalaton belül, mind pedig a piac felé közvetíted. Elsősorban a tettekre gondolok itt, a vállalatod, alkalmazottaid viselkedése, tevékenysége az, ami hosszú távon hatással van a márkaépítésre, nem pedig a hangzatos szlogenek, üres ígéretek.

Optimális esetben a tettek és a kommunikáció összhangban vannak, ez tartja össze, folyamatosan építi, valamint tökéletesíti a márkát.

Márkaépítés célja

A márkaépítésnek két alapvető célja van: egyik az, hogy (meg)ismerjenek, másik pedig az, hogy meg tudjanak különböztetni a versenytársaidtól.

A márkád építésével tehetsz azért, hogy a célcsoportod tudjon a létezésedről, és a felkínálkozó lehetőségek közül azt válassza, hogy nálad költi el a pénzét.

Függetlenül attól, hogy egy induló, vagy már egy létező vállalkozásod van, a márkaépítéssel érheted el azt, hogy ismert legyél, a célközönséged tudjon rólad, és pontosan tudják, hogy milyen előnyökkel jár számukra, ha a te termékedet, szolgáltatásodat választják.

A folyamatos márkaépítés következménye az erős márka kialakulása, ami azt jelenti, hogy a közönség ugyanazt érzékeli a márkáddal kapcsolatban, mint amit valójában képvisel a vállalatod. Az erős márka pedig csupa jó dolgot von maga után, mint például hűséges vevőkört, akik elköteleződnek a márkád mellett, és megelégedettségüket önszántukból kommunikálják a világ felé, a márkád nagykövetévé válnak.

Márkaépítés alapjai

A márka legfontosabb építőeleme, az alapja a küldetés, ami létrehozta, és életben tartja a vállalkozásod. A küldetéshez kapcsolódó célok, értékek és elvek megismertetése a márkaépítést jelentik.

A vállalkozás értékrendje, viselkedése határozza meg a márkát, befolyásolja a közönség véleményét, elvárását a termékeiddel vagy szolgáltatásaiddal kapcsolatban. A márkaépítés alapjait neked, a vállalkozónak kell letenned:

1. Azonosítsd be magad

Válaszold meg, hogy miért hoztad létre a vállalkozásod. Mi az, ami lelkesít a tevékenységed során? Milyen problémára nyújtasz megoldást? Mi a terméked/szolgáltatásod? Kinek kínálod ezt? Milyen céljaid vannak?

Az Easy Steps helyi cipőgyártó természetes, antiallergén anyagokból készít könnyű és puhatalpú, járástanulást segítő cipőket 19-től 30-as méretig, tipegő gyerekek számára.

Az Easy Steps cipőket tudatos, tehetős szülőknek kínálja, akik online vásárolnak.

Az első léptek örömét megosztó anyukák történetei lelkesítik leginkább a cipőgyár munkatársait.

Céljuk, hogy a piacvezető baba-mama boltok, és gyerekcipőt is forgalmazó cipősüzletek polcaira is felkerüljenek az Easy Steps cipők.

2. Értékek, amiket képviselsz

Sorold fel, hogy melyek a legfontosabb értékek számodra, a vállalkozásod számára. Mi a legmeghatározóbb számodra? Mi az az ügy, amiért kiállsz?

Az Easy Steps cipők készítésénél elsődleges fontosságú a kiváló minőségű alapanyagok felhasználása, és az alkalmazottak szakértelme, akik gondjukon viselik a kisgyerekek első lépteit.

Az Easy Steps megálmodójának, és munkatársainak sokat számít a családok és gyerekek boldogsága.

Rendszeresen szerveznek családi napokat, előadásokat tartanak a helyes járástanításról első gyermekes szülőknek, és gyűjtőakciókkal támogatják a szegényebb sorsú családokat.

3. Üzenet

  1. Fogalmazz meg egy fő üzenetet, amit mindig a szemed előtt tartasz a tevékenységeid során. Mi a vállalkozásod küldetése? Hová szeretnél eljutni? Mi az ideális kép, amit el szeretnél érni a tevékenységeddel?

Az Easy Steps küldetésének érzi, hogy gondmentesítse a szülőket azáltal, hogy a gyerekek könnyebben megtanulnak járni.

Öt éven belül el szeretnék érni, hogy nemzetközi piacon is ismert legyen az Easy Steps cipő, amiben öröm a séta.

Legnagyobb álmuk az, hogy minden gyerek és szülő megtapasztalhassa az Easy Steps cipők és a helyes járástanítás előnyeit.

Válaszaid a fenti pontok kérdéseire meghatározzák és megalapozzák a márkád. Mielőtt egy logót, névjegyet, weboldalt, közösségi oldalt szeretnél készíteni vagy készíttetni, az előző kérdéseket válaszold meg, hogy te, vagy akár az általad megbízott ügynökség a márkádról átfogó képet tudjon megalkotni, majd a kommunikációban segíteni.

Mikor rázd fel a márkád?

Ha most vágsz bele egy új dologba, és az üzleti élet elején állsz, akkor ez a legjobb időpont, hogy a márkád alapjait lefektesd és elkezd építeni. Később sem lesz több időd erre, és a kezdeti lelkesedést most a márkád előnyére tudod fordítani. Rázd fel a márkád!

Ha már egy ideje vállalkozol, de eddig a márkaépítésre nem fektettél hangsúlyt, akkor mihamarabb tisztázd a márkád alapjait, és kezd el tudatosan építeni a márkád. Nincsenek összhangban a tevékenységeid és a vállalatod kommunikációs elemei? Lehetséges, hogy épp most jött el az ideje, hogy felrázd a márkád?

Ha úgy érzed, hogy a vállalatod fejlődésével és a piac változásával a márkád is újratervezésre, átalakításra szorul, akkor itt az idő, hogy felrázd a márkád. Időnként minden márkát fel kell rázni.

Bármelyik helyzet igaz rád, a The Marketive csapata segít brandet építeni. A márkád alapjait neked kell letenni, a kreatív és innovatív részét pedig ránk bízhatod.

The Marketive – Brandet építünk

Szeretnél minden cikkről a megjelenése pillanatában értesülni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Oszd meg és kedveld, ha tetszett!