preloder
Oszd meg és kedveld, ha tetszett!

KÖZÖSSÉGI MÉDIA
10+1 tanács, amivel BIZTOSAN hatékonyabbá teszed Facebook oldalad
Nagy Lajos
2017. JÚNIUS 28.

OLVASÁSI IDŐ: 13 PERC

Kinek nincs 2017-ben Facebook oldala? Ugyanmár, gyakorlatilag lehetetlen olyan személyekkel vagy szolgáltatókkal találkozni, akik nem találhatóak meg a világ legnépszerűbb közösségi média oldalán. Cikkünkben természetesen a céges oldalak hatékonyágával és azoknak növelésével foglalkozunk. Álljon itt 10+1 tipp, amely biztosan segít vonzóbbá és sikeresebbé tenni Facebook oldalaitok.

1. NÉV ÉS URL 

Nagyon fontos, hogy milyen nevet adsz oldaladnak, hisz ez alapján fognak rákeresni azok, akik érdekeltek a termékeidben és szolgáltatásaidban. Soha ne adj 2, de legfeljebb 3 szónál hosszabb nevet.

Ha vállalatod neve hosszú (mondjuk János Ferenc Autószerelő Műhelye), inkább rövidítsd le a legkevésbé fontos szavakat (János Ferenc Autószerelő). Ugyanilyen fontos lehet az oldal URL, főleg ha hirdetést is futtatsz. Ha elérhető, akkor egyezzen meg a céged nevével (például: https://www.facebook.com/pg/themarketive), de ha már foglalt az URL, akkor lehet variánsokat kitalálni (pl. www.facebook.com/ autoszerelescsikszereda), ami mellesleg nagyon hasznos lehet SEO szempontból is.

Név és URL választás az első fontos lépés

2. NÉVJEGY/ABOUT

Ahogy a weboldalak esetében, úgy a Facebook oldal esetében is fontos a jól megírt és elegendő információt tartalmazó Névjegy (weboldalak esetében Rólunk) rész. Hogy miért is fontos? Mert a Google ugyanúgy indexeli (bejárja és feltérképezi) a Facebook oldalakat is, mint bármely más weboldalt. Íme néhány tipp ezzel kapcsolatban:

 

 • legyen egy rövid leírás/story a vállalatról, mely tartalmazza a legfontosabb kulcsszavakat
 • legyenek kitöltve a vállalkozás adatai/business info (mikor alakult, van-e parkolóhely a közelben stb.)
 • talán a legfontosabb rész a kapcsolat/contact info, ahol megadhatod a telefonszámod, címed, email címed és weboldalad elérhetőségét
 • ezenkívül meg tudsz adni még speciálisabb infókat is, melyek szükségessége főleg az üzletágon múlik (például éttermi menü)

Az About/Névjegy aloldalt minél részletesebben kitölteni

“legyen egy rövid leírás (story) a vállalatról, mely tartalmazza a legfontosabb kulcsszavakat”

3. SZOLGÁLTATÁSOK ÉS TERMÉKEK

Nem igazán fordítunk erre sok figyelmet, pedig nagyon hasznos lehet. Soroljuk fel szolgáltatásaink és termékeink, illusztráljuk azokat fotókkal és ne féljünk akár árakat is megadni. Ez azért fontos, mert a terméked iránt érdeklődők tudni fogják, hogy tényleg egy komoly vállalatról van szó. Ugyanakkor a szolgáltatások és termékek megjelenítésével átlátható és követhető lesz az oldalad (https://www.facebook.com/pg/themarketive/services).

Sokkal hatékonyabb lehetsz, ha nem csak a weboldalon vannak fent szolgáltatásaid.

4. VÉLEMÉNYEK/REVIEW

Az egyik legfontosabb lépés, amelyet meg kell tennünk leendő ügyfeleink bizalmának elnyerése érdekében. Ugyan nem kötelező aktívvá tenni ezt az opciót, de nézzünk magunkba: Mi a legfontosabb tényező, ami alapján döntünk egy termék vagy szolgáltatás igénybevétele esetén? Hát persze, hogy a vásárlói értékelések. Ugyanolyan hús-vér emberek, mint te és én, akik már használták a szolgáltatást.

Ez a rész tehát egy nagyon jó bizalomépítési módszer, mellyel nagyobb arányban válnak az érdeklődők vásárlókká. Van egy kisebb hátránya is a Review/Vélemények szekciónak: nem lehet azokat törölni. Ez sok vállalkozót eltántorít a vélemények megjelenítésétől, viszont higgyétek el, hogy sokkal nagyobb lesz a pozitív hatása, mint a negatív. 1 csillagos értékelésnél még pozitívan is elsülhet, ha belátjuk a hibánk és nyilvános kommentben elnézést kérünk az illetőtől. Jogtalan értékelés esetén pedig gyakorolhatunk krízismenedzsmentet.

“Fontos, hogy ne támadj, hanem racionálisan érvelj.”

5. CALL-TO-ACTION GOMBOK

Ahogy a nevéből is láthatjuk, ezek olyan gombok, melyek egy bizonyos cselekvésre késztetnek. Facebook oldalunkon tetszés szerint beállíthatunk egy CTA-t, mely ’megmondja’ a látogatónak, hogy mit csináljon. Itt leggyakrabban a hívást, üzenetet vagy emailt szoktuk használni, de lehetőségünk van akár feliratkozást vagy árajánlat kérést is beállítani. Gondolkodjunk el azon, hogy melyik lehet a leghatékonyabb, legjobban konvertáló gomb, és azt állítsuk be. Természetesen lehet vele kísérletezni is, bármikor meg lehet változtatni.

6. POSZTOLJ, POSZTOLJ ÉS POSZTOLJ

Azért ezt sem kell túlzásba vinni, viszont nagyon fontos, hogy új tartalmakkal töltsd fel a Facebook oldalad. A gyakoriság nincs kőbe vésve:

lehet az napi 4-5, de akár heti 2-3 poszt is
Ez teljesen a te céljaidtól függ, és attól, hogy új posztjaid mennyire szolgálják ezeket a célokat. Az emberek kíváncsiak az újdonságokra, ezért tápláld őket. Ha autókereskedő vagy, akkor írhatsz cikket a 10 legbiztonságosabb autóról, ha építkezési eszközöket forgalmazol, akkor írj figyelemfelkeltő cikket a legújabb trendekről sok illusztrációval. Ezenkívül külső forrásokat is oszthatsz meg, melyek relevánsak számodra. Ez mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy forgalmat terelj az oldaladra, növelje szakmai tekintélyed és szórakoztassa a látogatókat. De ne feledd, legfontosabb, hogy céljaidat szolgálják és köthetők legyenek cégedhez az új posztok.

7. A FACEBOOK SEM ÖNJÁRÓ

Ahogy egy weboldal, úgy egy Facebook oldal sem fog magától forgalmat generálni. Ha azt szeretnéd, hogy az emberek megismerjenek, megismerjék a céged/szolgáltatásod/terméked, akkor kutya kötelességed népszerűsíteni az oldalad. Ehhez két jól meghatározható út vezet: organikus és fizetett, tehát ami ingyen van és amiért fizetsz.

Lássunk néhány példát az organikus elérés  növelésére:

 • FB barátaid meghívása
 • már meglévő ügyfeleid meghívása
 • FB „Like” doboz beszúrás weboldalra, email aláírásba stb
 • vírustartalmak készítése (legyen videó vagy cikk formájában), melyeket szívesen osztanak meg az emberek

A fizetett hirdetés nyújtotta lehetőségek:

 • különböző célokat tudsz beállítani (lájkok, megtekintések, elköteleződés konverzió stb.) – ezekről majd egy későbbi cikkben lesz szó
 • le tudod szűkíteni a célcsoportot földrajzilag
 • le tudod szűkíteni a célcsoportot munkahelyi pozíció szerint
 • le tudod szűkíteni a célcsoportot érdeklődés szerint
 • tetszőleges CTA gombot állíthatsz be a hirdetésed céljának megfelelően
 • át tudod irányítani a forgalmad a weboldaladra vagy webshopodra
Láthatjuk tehát, hogy organikusan és fizetett hirdetések segítségével is lehet a Facebook oldalra érdeklődőket vonzani. Tapasztalataim szerint mindkettőre szükség van, hisz míg egyik a tényleges tartalmak alapján azokat vonzza oda, akik már nem csak az érdeklődési fázisban vannak, addig a másik teljesen új érdeklődőket is vonzz az oldalra. Fontos megjegyezni, hogy a hirdetéseknél a Facebook használ egy úgynevezett 20%-os szabályt, ami annyit jelent, hogy a hirdetési kreatívra maximum 20% szöveget ajánlatos rakni. Efölött már ugrásszerűen megnőhet a hirdetési költség és csökken a hirdetés hatékonysága. Jó hír, hogy ide (!!!) felöltve könnyen megtudhatjuk, hogy a Facebook mennyire ért egyet a hirdetésen megjelenő szövegmennyiséggel.

Sokan elrettennek a fizetett hirdetések hallatán, de az az igazság, hogy a Facebook fizetett hirdetések még nagyon olcsónak mondhatók ha azt vesszük figyelembe, hogy mekkora elérést tudnak biztosítani. A Google Adwords hirdetések például átlagosan 5x annyiba kerülnek, mint ugyanaz a interakció mennyiség FB-on. Viszont nagyon fontos, hogy mindkét formának megvan a maga szerepe, és nagyon jól kiegészíthetik egymást (egy nagyon jó tanulmányt olvashattok itt: http://www.wordstream.com/facebook-vs-google)

Még egy fontos dolog: igyekezni kell, hogy azokat az embereket szólítsuk meg, akik ténylegesen érdekeltek lehetnek a termékünkben/szolgáltatásunkban, akik relevánsak számunkra. Ezt alátámasztani segítségül hívom az elemi iskolás szintű matematikát:

nem ugyanazt az eredményt fogod kapni, ha eladásra kínálsz 1000 üveg Igazi Csíki sört Galacon vagy 500 üveget Csíkszeredában.
Szerinted hol fogsz többet eladni? Na úgy-e!

8. A SZÁMOK NEM HAZUDNAK

Mint tudjuk, legtöbben nem szeretik a statisztikákat, mert az nem feltétlen azt mutatja, amit szeretnénk. De vegyük a bátorságot és tekintsünk be a FB Insights/Elemzések-be.

Nagyon hasznos dolgokat tud elárulni, mint például:

 • követőink és lájkok számának alakulása
 • azok lebontása organikus és fizetett arányára
 • melyik posztunkat hányan látták és milyen reakciókat váltott ki
 • milyen forrásból kattintottak át a FB oldalunkra
 • a követők demográfiai eloszlását is megnézheted (férfi-nő arány, melyik országból/megyéből/városból nézték meg a legtöbben stb.

Ezek nagyon fontos és hasznos információk lehetnek, amennyiben tudjuk, hogy kiket szeretnénk elérni és milyen eszközökkel. Az Insights/Elemzések mindig meg tudja mutatni, hogy a jó vagy a rossz irányba haladunk.

Legalább heti egyszer nézz rá az Insights/Elemzések-re!

9. KOMMUNIKÁLJ A KÖVETŐIDDEL

Melyik étterembe mennél vissza szívesebben: ahol szó nélkül szolgálnak ki kedvtelenül vagy ahol a pincér aktív és készségesen teljesíti minden kérésed? Naná, hogy az utóbbi helyre (hacsak nem volt hatalmas szakadék a minőségben). Ugyanez van a közösségi médiában is. Ha nem kommunikálsz a vevőiddel, akkor ne várd el, hogy kérdezni fognak, esetleg vásárolni. Nagyon fontos a gyors reakció, legyen szó privát üzenetről vagy kommentről. A közösségi média sokkal gyorsabb interakciót vár, mint egy email megválaszolása. Nem mellesleg

sokkal nagyobb eséllyel építesz kapcsolatokat és bizalmat a közvetlen kommunikációval,
mint az elérhetetlennek tűnő profi látszatát keltve.

10. TANULJ MEG IDŐZÍTENI

Vagyunk olyan szerencsések, hogy a Facebookon tudjuk időzíteni a posztjaink. Nagyon hasznos tud lenni, különösen előre ismered az időbeosztásod vagy nincs időd néhány napig posztolni, cikket írni, aktívnak lenni. Ebben az esetben a Post/Közzététel gomb melletti nyílra kattintva elérheted a Schedule/Időzítés és Backdate/Visszadátumozás opciókat. Ezek nemes egyszerűséggel arra szolgálnak, hogy ha később szeretnéd posztolni a szóban forgó tartalmat, akkor beállíthatod annak pontos idejét. De akár azt is megteheted, hogy az időben visszafelé posztolsz, tehát egy múltbéli dátumot állítasz be.

Az időzítés sok fejfájástól megszabadíthat!

10+1. ADUÁSZ: A NYEREMÉNYJÁTÉKOK

Mindannyian látunk napi szinten különböző nyereményjátékokat. És miért? Mert működnek! Természetesen oda kell figyelnünk a szabályozásokra, mert bérmennyire is furcsának tűnik: vannak. Legtöbben ezt nem veszik figyelembe, napi szinten látok olyan versenyeket, melyek nem felelnek meg az előírásoknak. Ennek ellenére a szabályos kereteken belül is lehet hatékony és ellenállhatatlan nyereményjátékot futtatni, ami által rohamosan megnő az oldalad forgalma.

Első látásra nem tűnik nehéz feladatnak, hogy ezeket a pontokat kövessük. De bizony sokszor nem jut rá idő, pénz és energia. Ennek ellenére szem előtt kell tartanod, hogy ez egy olyan projekt, mely rövidebb vagy hosszabb távon, de megtérül. Főleg, hogy ha van egy olyan közösségi média stratégiád, melyet napi szinten tudsz alkalmazni.

A The Marketive csapata ezzel a blogindító poszttal kíván nektek sikeres és hatékony munkát!
És ne feledjétek, még jövünk hasznos cikkekel, tudnivalókkal. Addig is lájkoljátok és osszátok, hogy minél több vállalkozó csapjon bele egy sikeres közösségi média oldal felépítésébe.
Szeretnél minden cikkről a megjelenése pillanatában értesülni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Oszd meg és kedveld, ha tetszett!